24/11/2015
Virtuelni sajam zapošljavanja

Beograd, 23.11.2015. Danas je završen Virtuelni sajam zapošljavanja  koji je, u okviru „Francuske nedelje“, organizovala Francusko-srpska privredna komora. Na sajmu koji je održan od 16. do 22. novembra na adresi www.francuskanedelja.rs učestvovalo je 13 preduzeća, francuskih kompanija, članica Komore i partnerskih institucija. Sajam je za nedelju dana posetilo više od 3,000 zainteresovanih kandidata, a ukupno je zabeleženo oko 4,200 poseta.

 

Prema dostupnim podacima, Virtuelni sajam zapošljavanja Francusko-srpske privredne komore najviše su posećivali mladi od 25-34.  godine starosti (33.50%) i od 18-24. godine starosti (27.50%). U nešto manjem broju, na sajmu su zabeležene posete osoba od 35-44. godine života (15.50%). Među kandidatima je bilo nešto više muškaraca (54.15%), nego žena (45.85%).

 

Među onima koji su slali prijave za posao, najveći broj kandidata ima završeno akademsko obrazovanje. Tokom trajanja sajma, Francusko-srpskoj privrednoj komori najveći broj upita i prijava stigao je od ekonomista, filologa, pravnika, inženjera elektro-tehnike i mašinstva.

 

Od 13 kompanija koje su učestvovale na sajmu, bilo je ponuđeno ukupno 23 oglasa za posao, uglavnom vezanih za finansije i bankarstvo, računarstvo i administraciju. Pored raspisanih oglasa, kandidati su imali mogućnost da, posetom virtuelnog štanda svake kompanije ponaosob, pošalju slobodnu kandidaturu, pošalju poruku ili četuju sa poslodavcem u realnom vremenu. Kompanije učesnice sajma najavile su da će kandidate koji su ušli u uži izbor pozvati na razgovor. Francusko-srpska privredna komora svake godine organizuje barem jedan sajam zapošljavanja za mlade i nezaposlene osobe, a ove godine je sajam prvi put održan preko interneta.

 

- Ove godine smo odlučili da na jedan atraktivniji način priđemo mladima, nezaposlenima, osobama akademskog obrazovanja i studentima završnih godina. Pokazalo se da je ovo bio pravi potez, s obzirom na posetu koju smo imali i komunikaciju koju smo uspostavili sa kandidatima. Naša komora veoma veliku pažnju posvećuje saradnji sa mladima i nakon analize rezultata Virtuelnog sajma zapošljavanja, možemo da najavimo da ćemo ovaj projekat dalje razvijati, i da će postati jedan od tradicionalnih događaja, poput naše Studentske nagrade  – izjavila je Sanja Ivanić, generalna direktorka Francusko-srpske privredne komore i pozvala sve zainteresovane da za dalje aktivnosti Komore prate njihov sajt www.ccfs.rs.

 

Danas je završena i Francuska nedelja koju je Francusko-srpska privredna komora organizovala od 16. do 22. novembra. Na programu je bilo više kulturnih, edukativnih i poslovnih događaja : tokom Francuske nedelje u Muzeju Nikole Tesle organizovana je izložba “Nikola Tesla u Francuskoj”. Filmofili su u dve projekcije u Jugoslovenskoj kinoteci mogli da prisustvuju srpskoj premijeri fima koji je otvorio Kanski festival; reč je o ostvarenju „Uzdignute glave“ u kojem jednu od glavnih uloga igra Ketrin Denev, rediteljke Emanuel Berkot. Za studente je, u saradnji sa kompanijom Schneider Electric održana debata „(za)Radi na sebi“ sa temom neformalnog obrazovanja. Za članove Francusko-srpske privredne komore održana je pekarska radionica u Pekarskom centru Lesaffre, a preko 200 zvanica Komore moglo je da uživa u dočeku mladog francuskog vina Beaujolais nouveau koje je održano u Ateljeu 212. Manifestaciju je ulepšao i Francuski autobus, u bojama Francuske nedelje koji je dve sedmice kružio Beogradom. Održavanje Francuske nedelje su ove godine omogućile francuske kompanije Schneider Electric, Sanofi, Samsic, Lafarge, Credit Agricole, TRS i Renault Trucks. //