18/01/2016
Univerzitet u Ljubljani

Univerzitet u Ljubljani je najstariji i najveći centar za edukaciju i naučna istraživanja u Sloveniji. Svoju bogatu tradiciju počeo je još davne 1919. godine. Ima preko 40 hiljada studenata, i oko 5600 zaposlenih profesora istraživača i asistenata na 23 fakulteta, 3 umetničke akademije i 3 pridružena člana (Nacionalna univerzitetska biblioteka, Glavna tehnička biblioteka univerziteta u Ljubljani, Institut za inovacije i razvoj Univerziteta u Ljubljani). Glavna zgrada, akademije i fakulteti nalaze se u centru. Neke od poslednjih i modernijih zgrada su konstruisane u predgrađu Ljubljane.

Ljubljanski univerzitet je poznat po svom kvalitetu prirodnih i društvenih nauka kao i tehnološkim studijama, koje su po bolonjskom sistemu. Projekti koji se rade na univerzitetu su po poslednjim inovacijama na poljima umetnosti, nauke i tehnologije, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Prema top listi ARWU Shanghai, Times THES-QS i WEBOMETRICS nalazi se u prvih 300 univerziteta u svetu, što ga takođe svrstava u 3% najuglednijih.

Više o samom univerzitetu možete pronaći u linku ispod.

https://www.uni-lj.si/eng/