08/03/2016
Mart u galerijama Kulturnog centra Beograda

U četvrtak 10. marta u 19:00 Kulturni centra Beograda otvara 3 izložbe u svojim galerijskim prostorima. Sve izložbe su otvorene za publiku do 2. aprila, a radno vreme galerija je od 12 do 20 sati, osim nedeljom.

U Likovnoj galeriji KCB-a predstavljamo prvu samostalnu izložbu umetnice Željke Momirov, Sećanja u nastajanju 2.  U pitanju je fotografska instalacija koja nas upućuje na prustovsku potrebu Željke Momirov da traga u iščezlom vremenu. Centralni eksponat je fotografski portret umetničine bake, ličnosti kojoj je Željka Momirov bila veoma privržena.

Intimnu potrebu da sačuva uspomenu na dragu osobu, umetnica je pretvorila u traganje za adekvatnim načinom predočavanja sopstvene predstave o nekome koga je volela i poštovala. Čovekova svest se pri gledanju slika iz prošlosti vezuje za samo jedan momenat snimljen u magnovenju, za jedan sićušni trenutak iz njegovog celokupnog životnog veka koji je retko kad (ili baš nikad) u stanju da reprezentuje sve one osobine koja je ta ličnost posedovala, ili sve one trenutke kojim nas naše sećanje za te ličnosti vezuje. Jer, sećanja koja imamo vremenom blede te ostaje samo pojam sećanja na ono što je nekada bilo realno. Upravo taj pojam sećanja istražuje Željka Momirov. Otuda su ove fotografije podvrgnute različitim postupcima i „korekcijama“: digitalna obrada fotografija, umnožavanje istovetnog portreta, gradacijsko zamagljivanje i „nestajanje“ lika, iskrivljenje pogleda kroz ovalne kliritne ploče... (Sava Stepanov, iz uvodnog teksta u katalogu izložbe)

 

U galeriji Artget otvaramo prvu izložbu iz nove sezone sa umetničkom direktorkom galerije Artget Ivanom Tomanović.

Ivana Tomanović je vanredni profesor na Akademiji umetnosti Univerzitet Novi Sad i Akademija umetnosti Alfa univerzitet Beograd. Novu sezonu pod nazivom Sva lica dokumentarizma započinjemo izložbom kolektiva KAMERADES – Dirty Season – Necenzurisano.

Šestorica mladih dokumentarista, uglavnom angažovanih u novinskim redakcijama, uvideli su snagu zajedničkog glasa i udružili, pre svega, svoje stavove, znanja i veštine u kreiranje značajnog i obimnog dokumenta o vremenu u kome živimo.

Njihova tema smo mi – svih priroda i struktura, opredeljenja i pripadanja (političkih, klasnih, seksualnih ...), zarobljeni više od dve decenije u grotlu pomešanih obećanja, verovanja, nadanja i stvarnog života. Krećući se u svojevrsnom vrzinom kolu postali smo nesvesni sopstvene realnosti, skloni polaganju nade u bolje sutra koje samo što nije stiglo. Krajnje ispolitizovano društvo odlično maskira bedu koja „boji“ našu svakodnevicu u sivo, dok svakodnevna borba za goli život zamagljuje pogled na društvo koje proždire sopstvene stanovnike. Direktne i vizuelno snažne fotografije članova kolektiva Kamerades tek ponekad osvanu na stranicama ovdašnjih medija jer njihov britak komentar zadire duboko u uspavanu svest umornog i razočaranog naroda koji utopijski traži svoje idole u političkim figurama ili pak u pogrešno shvaćenoj tradiciji. Iz teksta Sadašnjost zarad budućnosti Ivane Tomanović


U galeriji Podroom na izložbi Republika poezija, nastaloj u okviru programa Svetski dan(i) poezije, manifestacija posvećena savremenoj poeziji i njenim relacijama sa drugim umetničkim praksama, predstavljeni su radovi Vlada Marteka, Gerharda Falknera i Nataše Teofilović. Oni dolaze iz različitih podneblja, pripadaju različitim generacijama i poetikama, ali ono što ih povezuje jeste delovanje u okvirima vizuelne umetnosti i poezije, a takođe im je zajedničko i iskustvo života i rada u bivšim socijalističkim zemljama. Vlado Martek je počeo kao pesnik,  da bi 70-ih ušao u novu umetničku praksu sa Grupom šestorice, koja će narednih decenija biti kontekst u kojem će razvijati i svoju pesničku praksu. Nataša Teofilović je svoj umetnički rad započela 90-ih godina u Studentskom kulturnom centru Beograda i kretala se od proizvodnje objekata, preko performansa i videa do 3D animacije. Paralelno sa ovim radom, pisala je poeziju, koja je izvirala iz njenog umetničkog iskustva.

Video radovi/umetnički filmovi čija je poveznica poezija jednog od najznačajnijih nemačkih pesnika srednje generacije – Gerharda Falknera, pokazuju produktivne mogućnosti udružene kreativnosti pesnika, vizuelnih umetnika, filmskih i pozorišnih stvaralaca. Ispitujući granice i mogućnosti jezika i „žanra“ poezije Falkner se svojim tekstovima gustih značanja hrabro uključuje u kolektivne umetničke društvene akcije poput svojevrsnog protestovanja protiv nedavnog rušenja berlinske Palate Republika, amblema kulturnog i društvenog okupljanja Istočne Nemačke (DDR-a). 


Dodatne informacije o umetnicima i pratećem programu izložbi nalaze se na adresi
www.kcb.org.rs