11/03/2016
Univerzitet u Ljubljani predstavlja se na međunarodnom sajmu obrazovanja - EDUfair

Još čvršća saradnja Univerziteta u Ljubljani i Beogradskog univerziteta na polju doktorskih studija

Beograd, 11. mart 2016 – Najveći državni univerzitet u Sloveniji, Univerzitet u Ljubljani koji spada u 3% najboljih na svetu, predstavlja svoje kapacitete i mogućnosti za obrazovanje za studente iz Srbije na 13. međunarodnom sajamu obrazovanja – EDUfair™ koji se održava 11. i 12. marta u hotelu Crowne Plaza.

Na štandu Univerziteta u Ljubljani posetioci imaju priliku da informacije dobiju od  predstavnika Elektrotehničkog fakulteta, Filozofskog fakulteta, Fakulteta za računarstvo i informatiku, Fakulteta društvenih nauka. Pored navedenih fakulteta, posetioci mogu da da se informišu o radu svih 23 fakulteta i tri akademije koje su u sastavu Univerziteta u Ljubljani od predstavnika rektorata za prvi i drugi stepen doktorskih studija. Na štandu je i Lektorat slovenačkog jezika sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Oni koji dođu na sajam imaju priliku da saznaju nešto više o rokovima za upis, programima na fakultetima, vannastavnim aktivnostima koje organizuju fakulteti, kao i načinu upisivanja kako na osnovne tako i na doktorske studije. U akademskoj 2015/2016 godini Univerzitet u Ljubljani je upisalo ukupno 125 studenata sa srpskim državljanstvom, a još 30 ih je tamo u okviru studentske razmene. U istom periodu, 29 ih je diplomiralo. Najveće interesovanje je za Fakultet za pomorstvo i promet, Biotehnički fakultet, Filozofski, kao i Ekonomski fakultet Univerziteta u Ljubljani. „Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani studentima su ponuđeni programi svih glavnih naučnih područja humanističkih, filoloških i društevnih nauka, prevodilaštvo i tumačenje, bibliotekarske i informacijske nauke, brojni programi evropskih i svetskih jezika, literature i kulture: slovenačkog, srpskog, hrvatskog, makedonskog, ruskog, poljskog, češkog, slovačkog, engleskog, nemačkog, francuskog, italijanskog, španskog, kineskog i japanskog). Među studentima su posebno traženi dvodisciplinarni studijski programi koji omogućuju slobodnu kombinaciju  dva studijska programa i sticanje dvodisciplinarne diplome i veće mogućnosti u daljoj profesionalnoj karieri. Stranim studentima ponuđeni su i kursevi slovenačkog jezika, a studentima iz Srbije na raspolaganju stoji i lektorat slovenačkog jezika na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu,“ rekao je prodekan Filozofskog fakulteta prof. dr. Predrag Novaković, koji je deo ekipe predstavnika tog fakulteta na sajmu.

 

 

 

Univerzitet u Beogradu je nedavno posetio rektor univerziteta prof. dr Ivan Svetlik, gde je zajedno sa rektorom Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladimirom Bumbaširevićem, govorio o platformi za saradnju u oblasti visokog obrazovanja i istraživanja u regionu. Na zajedničkom sastanku je dogovoreno da se radi na razvoju doktorskih studija i doktorskih disertacija. Cilj je bio da se pre svega ustanovi kriterijum za izbor liste eksperata koji bi bili od pomoći u spoljašnjoj evaluaciji doktorskih disertacija.

 

Podsećamo da je još 2014. godine na zajedničkoj sednici Ministarstva obrazovanja, nauke i sporta Slovenije i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, potpisan sporazum o saradnji u oblasti obrazovanja. Jedna od njegovih glavnih uredbi je da građani Srbije mogu pohađati osnovno, srednje i visoko obrazovanje u Sloveniji, pod istim uslovima kao i građani Slovenije i obrnuto, što u praksi između ostalog podrazumeva uzajamno oslobađanje školarine za osnovne studije. „Sve analize ukazuju na to da su studenti s međunarodnim iskustvom zanimljiviji za poslodavce. Slovenija je deo Evropske unije, zato diploma Univerziteta u Ljubljani donosi i veću mobilnost između država“, rekla je prorektorka Univerziteta u Ljubljani prof. dr. Tanja Mihalič, i naglasila: „Saradnja sa Srbijom na području visokoškolskog obrazovanja ima zaista posebnu dimenziju. Zbog prošlosti nekada zajedničke države naročito želimo da utvrdimo ovu povezanost. Jezička barijera je brzo savladiva, zbog čega je uključivanje u studije lakše. Pored toga, studenti koji dolaze iz Srbije veoma su dobri, na šta smo izuzetno ponosni. Naša nekadašnja studentkinja doktorskih studija Jovana Mihajlović Trbovc, koja je iz Srbije došla da studira balkanske studije na Fakultetu društvenih nauka Univerziteta u Ljubljani, u septembru prošle godine dobila je nagradu Jean Blondel za najbolju doktorsku disertaciju s područja političkih nauka, koju dodeljuje Evropski konzorcijum za politološka istraživanja (ECPR). Ovakve nagrade mogu dobiti samo odlični studijski programi i odlični studenti.”