12/04/2016
Nedelja finskog filma D R U G A Č I J I

od 14. do 18. aprila 2016. godine
Dvorana Kulturnog centra Beograda, Kolarčeva 6

Pred nama je četvrto izdanje filmskog festival Nedelja finskog filma, koju sada već tradicionalno bijenalno priređuju Kulturni centar Beograda, Ambasada Finske u Srbiji i Finski filmski fond iz Helsinkija. Ovoga puta od 14. do 18. aprila prikazaćemo devet dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova iz protekle dve godine, a srećni smo da možemo da najavimo i nekoliko gostiju: reditelje Amira Arsamesa Escandarija i Juku-Peku Valkeapau, kao i predstavnicu Finskog filmskog fonda Janu Puskala

Nedelja finskog filma u Beogradu prvi put je održana 2010. godine, na inicijativu Nebojše Popovića. Na veliku žalost ovogodišnje izdanje ovog Festivala pripremamo bez njega.

Čudno je pripremati Nedelju finskog filma u Beogradu bez Nebojše Popovića. Nebojša je bio njen inicijator, osnivač, selektor. Nebojša je bio Nedelja finskog filma u Beogradu, uvek nas iznova zadivljujući svojom erudicijom i ljubavlju prema ovoj dalekoj zemlji koju nam je tokom godina učinio bližom. Oduvek smo voleli filmove Akija i Mike Kaurisma¨kija, ali Nebojša nas je upoznao sa čitavim spektrom finskih filmskih poetika u koje smo se zaljubili. Sa uvrnutim komedijama Domea Karukoskog, sa vrcavim socijalnim dramama Aleksija Salmenpera¨e, sa visokoestetizovanim pričama Pirjo Honkasalo,

sa društvenim angažmanom Akua Louhimiesa...
Nastavljajući njegovu Nedelju finskog filma, mislimo na njega i nadamo se da bi mu se ova selekcija svidela.
(Stefan Arsenijević, selektor ovogodišnje Nedelje Finskog filma)


Festival otvaramo sa izuzetnim debitantskim dokumentarnim filmom “PixadoresAmira Arsamesa Escandarija. Ovo je ujedno i prilika da Escandari poseti zemlju u kojoj je proveo deo detinjstva i koju je napustio pre 27 godina. Naime, Escandari je kao sedmogodišnjak sa porodicom izbegao iz Irana u Jugoslaviju, gde je u izbegličkom kampu živeo sve do početka ratova 1990-ih.

Njegov film “Pixadores” će vas sa grupom otpadnika-umetnika povesti na uzbudljivo putovanje, od vrhova nebodera u Sao Paulo na koje se glavni junaci akrobatski veru kako bi ispisali grafite protiv establišmenta, do Berlinskog bijenala gde će napraviti istinski haos.

 

Ugostićemo još jednog istaknutog reditelja, Jukku-Pekku Valkeapaa. Njegov film “Bekstvo“ predstavlja pobunjenike – mladića koji u domu za maloletne delinkvente služi civilni vojni

rok i problematičnu štićenicu doma, oni će zajedno pobeći i krenuti na put, u potrazi za

nekim boljim, ljudskijim svetom.

Pred nama je ponovo galerija osobenjaka koji ne pristaju da budu bilo šta drugo do to što jesu, drugačiji od drugih, te otuda i slogan ovogodišnjeg festivala „Drugačiji“.

 

Na programu su i višestruko nagrađivani “MačevalacKlausa Haroa, ali i blokbaster “DžangrizaloDomea Karukoskog, o tvdroglavomi džangrizavom starcu koji će naglavačke okrenuti porodicu svoga sina i koji je imao pola miliona gledalaca u Finskoj.

Tu su i “Ljubav i inženjeringTonislava Hristova o grupi štrebera koja uz pomoć nauke pokušava da pronađe formulu kako osvojiti devojku, “OproštajPetrija Kotvice, “Glavom napredAntija Heikija Pesonena o samohranoj majci sa suviše divljim smislom za humor, kao i dva filma Aleksija Salmenpere - “Distrakcije” i “Autoput Aljaska” o uličnom sviraču – hipiku koji će pokušati da ostvari svoj san o putovanju oldtajmer kamionom po Aljasci.

 

Više informacija o programu i sinopsisima filma na www.kcb.org.rs.