13/05/2016
Međunarodni dan sećanja na preminule od AIDS-a (CLMD)
  1. maja 2016. godine, se pod sloganom „Uključi, nauči, osnaži“ obeležava 33. Međunarodni dan sećanja na preminule od AIDS-a (International AIDS Candlelight Memorial #CLMD), sa ciljem da okupi predstavnike institucija, organizacija civilnog društva, rodbinu preminulih, prijatelje, aktiviste i građane da zajedničkim snagama uspostave dijalog u zajednici o značaju i načinima uspešne prevencije HIV infekcije, lečenju, nezi i pružanju podrške osobama koje imaju HIV infekciju, uz stvaranje društvenog okruženja bez stigmatizacije i diskriminacije, dajući nadu novim generacijama.

 

U okviru kampanje „Ko je heroj?“, AS Centar za osnaživanje mladih osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om će organizovati niz događaja uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije MOS i partnere: Savez udruženja pacijenata Srbije SUPS, Krovna organizacija mladih Srbije KOMS, Kancelarija za mlade i saradnju sa udruženjima Gradske uprave grada Beograda KZM - GNEZDO, Forum organizacija civilnog društva za HIV i AIDS FOCDHA, Kancelarija za mlade Obrenovac, Kancelarija za mlade Loznica, Asocijacija za podršku ženama ugroženim HIV-om Žena plus, Više od pomoći AID plus, Udruženje NGO OEF, Udruženje LGBT Srbija, Muzičko opersko teatarska organizacija MOTO, Udruženje Dj-eva ODAN organizacija i Internet medijski pokrovitelj prvi LGBT Radio u Srbiji:

 

  • 17:00h - 19:00h. Informativno edukativna radionica o prevenciji polno prenosivih infekcija i HIV-a i načinima podrške za mlade i osobe koje imaju HIV infekciju održava se u Kancelariji za mlade i saradnju sa udruženjima Gradske uprave grada Beograda (KZM - GNEZDO), Masarikova 5, sprat 6 (Beograđanka).

 

  • 20:00h - 22:00h. Crvena traka kao simbol solidarnosti sa osobama koje imaju HIV-om se crta kredom i na njoj se pale sveće u crvenim lampinjonima u znak sećanja na preminule od AIDS-a, ispisuju se poruke za preminule i učestvuje u crtanju i puštanju ka nebu stotinu balona sa ispisanim porukama podrške, na prostoru između brojeva 37 i 38 u ulici Kneza Mihaila u Beogradu. Aktivnost na nacionalnom nivou organizuje Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut" i Unija organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om USOP, uz učešće partnerskih institucija i organizacija civilnog društva u Beogradu i širom Srbije.

 

  • 17:00h - 22:00h. Podela zdravstveno-vaspitnih i informativno-edukativnih brošura, flajera i knjižica od strane volontera i aktivista sa ciljem promocije zdravih stilova života i informisanja o dostupnim uslugama.

 

Asocijacija za podršku ženama ugroženim HIV-om Žena plus, iz Beograda će naknadno tokom kampanje „Ko je heroj?“ u cilju obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na preminule od AIDS-a organizovati humanitarni koncert „Za zdravu ženu“ u saradnji sa Operom i teatrom Madlenianum, kao i rekreativnu utakmicu između tima „Zdravi stilovi života“ i istaknutih žena iz javnog života.


Dodatne važne aktivnosti:

  • Centralna konferencija za novinare posvećena međunarodnom Danu sećanja na preminule od AIDS-a CLMD biće održana u petak (13.5.2016) s početkom u 11:00 časova u Medija centru u Beogradu (Terazije 3), u organizaciji Unije organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om (USOP).

 

  • 17:00h - 20:00h. Dobrovoljno, poverljivo savetovanje pre i nakon testiranja na HIV (DPST) će 15.05.2016. godine sprovoditi Asocijacija Duga iz Šapca za sve zainteresovane građane u mobilnoj medicinskoj jedinici i postavljen šator na platou iznad Filozofskog fakulteta kod Delijske česme u Beogradu u partnerstvu sa Gradskim zavodom za javno zdravlje Beograd, Zavodom za javno zdravlje iz Šapca i Unijom organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om USOP, iz Beograda.