01/07/2016
Pozivamo Vas na tribinu pod nazivom Savremena umetnost i studiranje savremene umetnosti!

U subotu 2. jula 2016, sa početkom u 20 časova, u Bašti Centra za likovno obrazovanje Šumatovačka, gost tribinskog programa Na svežem vazduhu je dr Miško Šuvaković, teoretičar umetnosti i estetičar, dekan Fakulteta za medije i komunikacije u Beogradu.
Tema prezentacije je Savremena umetnost i studiranje savremene umetnosti.
U predavanju ŽANROVI SAVREMENE UMETNOSTI i OBRAZOVNI OBRT U SAVREMENOJ UMETNOSTI biće izložena dva problema savremene umetnosti: tipologija gotovo nepregledne savremenosti i modeli izučavanja studiranja te savremene umetnosti. Tipologija savremene umetnosti će biti izložena kritikom modernih umetničkih disciplina i prelaskom sa žanrovske teme umetnosti ka žanru kao hibridizovanoj disciplini. Govoriće se se o: živoj umetnosti, teorijskoj razlici medija i postmedija u umetnostima, o statusu urbanih umetničkih praksi, o novomedijskoj umetničkoj praksi, o fleksibilnim narativima, o institucionalnoj kritici umetnosti, o participatornoj i aproprijacijskoj umetnosti,umetničkim arhivima i dokumentacijama, o komunalnoj umetnosti, o bio artu, o aktivizmu, o konvergenciji medija.
Problem studiranja umetnosti je vezan za obrazovni obrt u prvoj deceniji 21. veka. Pokazuje se kako se svet umetnosti transformisao od sheme atelje-izložba-publika u složeni sistem: obrazovnog, kustoskog, kulturalnog i političkog delovanja. Umentost se više ne studira kao ”stvaralačka praksa” već kao ”istraživačka praksa”.

,