05/07/2016
Volonteri uredili vrtić na Voždovcu

 

U vrtiću „Čika Andra“ na Voždovcu održana je velika volonterska akcija, u sklopu koje je više od 130 volontera uredilo zelene površine, posejalo najfiniju travu i postavilo sistem za automatsko navodnjavanje na površini od 400 m2. Pored toga, volonteri su okrečili preko 1300 m2 fasade i ograde dvorišta i zasadili mlada stabla. Novi mural na zidu površine od 50m2, vidno je obradovao polaznike vrtića, koji su sve vreme sa uzbuđenjem pratili tok ove akcije.

 

Volonterska akcija uređivanja ovog prostora je organizovana u saradnji kompanije L’Oréal Balkan, udruženja Centar za unapređenje životne sredine, Predškolske ustanove „Čika Jova Zmaj“ i roditelja dece koja idu u ovaj vrtić. Ova akcija predstavlja deo tradicionalne globalne inicijative kompanije L’Oréal „Dan građana“ (Citizen Day), u kojoj učestvuje više 25 hiljada zaposlenih u oko 70 zemalja širom sveta. U Srbiji je ova vrsta akcije organizovana po sedmi put.

 

Slogan „Osećam se dobro da učinim dobro“ najbolje oslikava raspoloženje koje je vladalo u toku izvođenja radova, ali istovremeno ističe značaj volontiranja i solidarnosti među ljudima. Ovakva volonterska akcija ujedno šalje poruku da kroz saradnju različitih organizacija i institucija čak i za jedan dan može biti postignuta vidljiva promena i dat značajan doprinos lokalnoj sredini.  Zahvaljujući ovoj inicijativi, najmlađim sugrađanima je ulepšan prostor dvorišta sa novim površinama za igranje i učenje u prirodi i omogućen je kvalitetniji boravak u vrtiću, koji sada spremno dočekuje nove polaznike za sledeću školsku godinu.

 

Vrtić „Čika Andra“ je izgrađen 1961. godine, sastoji se od dva objekta površine 344m2, poseduje veliko dvorište od 3400m2 sa različitim sadržajima za igru i učenje i deo je sistema Predškolske ustanove „Čika Jova Zmaj“. Pored boravka, vaspitanja i obrazovanja dece predškolskog uzrasta, vrtić razvija program „Zdrav vrtić“ i neguje likovno stvaralaštvo, koriste računare kao sredstva za igru i učenje, redovno organizuju pozorišne predstave, kao i zimovanje i letovanje za decu.