16/11/2016
OTVOREN GREEN FEST

Projekcijom višestruko nagrađivanog dokumenatrnog filma “Harmonija sa deponije” i dodelom nagrada pobednicima takmičarskog filmskog programa, večeras je u prepunoj sali Doma omladine Beograda svečano otvoren 7. Međunarodni festival zelene kulture Green Fest, koji traje do petka 18. novembra.

 

Za neku od prestižnih nagrada festivala takmičilo se čak 1455 filmova iz 98 zemalja. Nagradu za najbolji omladinski film i najbolji film festivala je osvojio film “Eat me”, reditelja Iline Perianove iz Bugarske, dok je nagrada za najbolji film o prirodi pripala Sirilu Kornuu iz Francuske, za film “Baobabs Between Land And Sea“. Nagrada za najbolji srpski film je dodeljena Draganu Gmiziću za film “Ravnica bez ptica?”, dok je nagrada za najbolji animirani film otišla u nemačkom trojcu autora za film “Benu”. Najbolji kratki film festivala je “Nordlys” Paula Fereire iz Portugala, a najbolji film do jednog minuta je “There is a place”, ukrajnskog autora Denisa Kušnarova.

 

Prvog dana festivala zabeležena je sjajna poseta, a na repertoaru su bili i takmičarski filmovi, kao i film “Hvatanje sunca” u izvršnoj produkciji Leonarda Dikaprija.


U sredu, bogat program očekuje sve posetioce festivala, od čega se posebno izdvajaju: predavanje “Zeleno ostrvo” italijanske profesorke Klaudije Zanfi (sala Amerikana u 16:30), projekcije takmičarskih filmova (18.00),  zatim revijalni filmovi “U trci sa izumiranjem” (12.00), Harmonija sa deponije (16.00), “Izbor je naš” (18.00) i “Utavareni: prava cena transporta” (20.00).

 

Svi posetioci festivala će moći da pogledaju i zanimljive instalacije i izložbe, od kojih se izdvajaju “Čuvajmo klimu, čuvajmo zdravlje” poznatog francuskog fotografa Jana Artis-Bertrana, zatim “ANIMA MUNDI” čuvenog srpskog fotografa Milivoja Krvavca, najblje radove foto konkursa “Budi eko mobilan” i “Biodiverzitet”.

Ulaz je i ove godine besplatan, ali zbog ograničenih kapaciteta sala potrebno je izvršiti rezervaciju putem zvanične prezentacije festivala www.greenfest.rs

Ovogodišnji festival se održava uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta, Grada Beograda - Sekretarijata za kulturu, Francuske ambasade i Francuskog Instituta, Delegacije Evropske unije i EU info centra, Fondacije Hajnrih Bel, Regionalnog centra za životnu sredinu i Evropske Mreže za klimatsku akciju, kao i mnogobrojnih partnera i prijatelja

 

 

01/11/2018
Budi u toku
o nama
aktuelni projekti
Samit mladih
gradska desavanja
Pozitivne vesti
Konferencija
hot
07/11/2018
Budi u toku
o nama
aktuelni projekti
Pozitivne vesti
hot
13/11/2018
Budi u toku
festival
13/11/2018
HOT
Budi u toku
Samit mladih
Pozitivne vesti
aktuelni projekti
volonteri
volontiranje
09/11/2018
Budi u toku
mladi