09/12/2016
Na završnoj konferenciju Bezbednost mladih u školama uručili smo sertifikate učesnicima

Zamenik šefa Kancelarije za mlade i saradnju sa udruženjima Nikola Rajičić na završnoj konferenciji edukativnih kampanja pod zajedničkim imenom „Bezbednost mladih u školama“ uručio je 311 sertifikata srednjoškolcima koji su uspešno završili trening za vršnjačke edukatore i 35 zahvalnica srednjim školama koje su učestvovale u edukativnim kampanjama „Ili voziš ili piješ“, „Ne govoru mržnje“ i  „Rodna ravnopravnost“.

 

Zahvaljujući se školama i mladima gospodin Rajičić je napomenuo da je cilj ovakvih i sličnih kampanja koje Kancelarija redovno podržava da mladi poštuju ljudska prava, a ne da ona budu samo stvar Povelje o ljudskim pravima.

 Ova konferencija  se organizuje uoči međunarodnog dana ljudskih prava 10 Decembra i mi kao Kancelarija svakodnevno se trudimo da edukacijom mlade naučimo da poštuju ljudska prava rekao je između ostalog gospodin Rajičić.

U toku 2016. godine Kancelarija za mlade i saradnju sa udruženjima sprovela je i podržala niz edukativnih radionica i društveno odgovornih kampanja, između ostalih izdvojila je oko 1.000.000,00 dinara za organizovanje 3 kampanje čija se realizacija zasniva na principu vršnjačke edukacije.

U okviru kampanja „Ili voziš ili piješ“, „Ne govoru mržnje“ i  „Rodna ravnopravnost“ 311 srednjoškolaca iz 35 beogradskih srednjih škola steklo je praktična znanja i veštine koje su kasnije samostalno realizovali kroz vršnjačke edukacije u svojim školama u kojim je učestvovalo oko 1800 srednjoškolaca.

Zbog velikog interesovanja mladih, održano je TRI PUTA  više vršnjačkih edukacija od planiranih  (116 od planiranih 30), u kojima je učestvovalo TRI PUTA više mladih od planiranih (1800 mladih  od planiranih 600).

U toku realizacije ove tri kampanje podeljeno je 600 edukativnih brošura i 15000 flajera.

Kampanja je sprovedena u saradnji sa Biznis akademijom LC iz Niša i AS centrom iz Beograda.

 

 

***

 

KAMPANjA – „Ili voziš ili piješ“

Cilj kampanje „Ili voziš ili piješ!“ je unapređenje bezbednosne kulture mladih u saobraćaju, uz preventivno delovanje i podizanje svesti mladih o važnosti bezbednog ponašanja mladih u saobraćaju.

Kroz edukaciju o štetnosti vožnje pod dejstvom alkohola mlade osobe su sticale pravilne stavove o štetnom uticaju alkohola kroz praktične primere, sa posebnim osvrtom na vožnju u alkoholisanom stanju kao faktor rizika, u skladu sa Nacionalnom strategijom za mlade (2015-20252).

S obzirom da je predviđeno da se edukacije mladih održe u 10 srednjih škola, nakon objavljenog javnog konkursa prijavljeno je ukupno 100 mladih osoba iz 18 srednjih škola pa su shodno velikom interesovanju  pored radionica održana i dodatna 4 treninga za vršnjačke edukatore i edukatorke. Realizaovano je 18 radionica od planiranih 10 vršnjačkih edukacija za 600 mladih od planiranih 200, po dve radionice u trajanju od 90 minuta.

Kreirano je 200 edukativnih brošura i 5000 flajera.

           

***

 

 

 

KAMPANjA – „Ne govoru mržnje“

Cilj kampanje „Ne govoru mržnje!“ je smanjenje govora mržnje među mladima i jačanje svesti protiv govora mržnja, rasizma i diskriminacije u realnom i virtuelnom svetu uz promociju različitosti, inkluziju manjinskih grupa i izgradnju tolerantnog, otvorenog i demokratičnog društva.

S obzirom da je predviđeno da se edukacije mladih održe u 10 srednjih škola, nakon objavljenog javnog konkursa prijavljeno je ukupno 135 mladih osoba iz 25 srednjih škola pa su shodno velikom interesovanju  pored radionica održana i dodatna 4 treninga za vršnjačke edukatore i edukatorke. Realizaovano 25 radionica od planiranih 10 vršnjačkih edukacija za 750 mladih od planiranih 200, po dve radionice u trajanju od 90 minuta.

Kreirano je 200 edukativnih brošura i 5000 flajera.

 

 

 

KAMPANjA – „Rodna ravnopravnost“

Cilj kampanje „Rodna ravnopravnost“ je unapređenje znanja o rodnoj ravnopravnosti uz preventivno delovanje i podizanje svesti mladih o reproduktivnom zdravlju žene i značaju preventivnih pregleda u vezi s prevencijom raka dojke, raka grlića materice, polno prenosivih infekcija, HIV-a i virusnih hepatitisa.

S obzirom da je predviđeno da se edukacije mladih održe u 10 srednjih škola, nakon objavljenog javnog konkursa prijavljeno je ukupno 76 mladih osoba iz 15 srednjih škola pa su shodno velikom interesovanju  pored radionica održana i dodatna 3 treninga za vršnjačke edukatore i edukatorke. Realizaovano je 15 radionica od planiranih 10 vršnjačkih edukacija za 450 mladih od planiranih 200, po dve radionice u trajanju od 90 minuta.

Kreirano je 200 edukativnih brošura i 5000 flajera.