13/12/2016
OTVARANJE DIJALOG KAFEA

Kancelarija za mlade i saradnju sa udruženjima  zajedno sa udruzenjem za Ujedinjene nacije Srbije, kao nacionalnim koordinatorom  globalne Asocijacije Dijalog kafea, realizuje projekat „Mreža Dijalog kafea u Srbiji- Beograd, Subotica i Novi Pazar“. Projekat su podržali Ministarstvo omladine i sporta i Kancelarije Stalnog koordinatora  Ujedinjenih nacija u Srbiji.

“Dijalog kafe” je program koji je nastao pod pokroviteljstvom  Alijanse civilizacija UN, radi doprinosa globalnoj kampanji za međukulturalni dijalog, razumevanje i poštovanje različitosti.

Koncept “Dijalog kafea”  zasnovan je na ideji da je međukulturalni dijalog veoma bitan u prevazilaženju stereotipa, nesporazuma i predrasuda. Ljudi iz različitih sredina imaju dosta zajedničkog i ukoliko dobiju priliku razmeniće ideje o bitnim problemima današnjeg društva, razgovaraće o interesovanjima koja ih povezuju i istražiće mogućnosti za saradnju.

Mreža “Dijalog kafea” postoji u 15 gradova širom sveta. Od 2014. godine Dijalog kafe postoji i  u Novom Pazaru, a u toku su pripreme za otvaranje istog i u Subotici.

Povodom svečanog  otvaranja, koje je upriličeno u Inkubatoru “ Gnezdo”, na šestom spratu Palate Beograd, zamenik šefa Kancelarije za mlade i saradnju sa udruženjima Nikola Rajičić je poručio:” Posebno smo ponosni na to sto se Dijalog kafe nalazi upravo u prostorijama Kancelarije za mlade jer ne postoji bolje mesto nego sto je to Kancelarija. Mladi su ti koji treba da izgradjuju nove odnose a Dijalog kafe je pravo mesto za to.”

Svečanom otvaranju Dijalog kafea prisustvovali su:

-Milorad Kondić, predsednik Udruženja za Ujedinjene nacije Srbije

-Irena Vojačkova Solorano, Stalni koordinator UN u Srbiji

-Dragan Županjevac, Ambasador u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije

-Nikola Rajičić, zamenik šefa Kancelarije za mlade i saradnju sa udruženjima