23/01/2017
Upoznajmo naš Beograd-radionica o kulturnom nasleđu Beograda

Ovaj zanimljiv projekat predstavlja inicijativu koja ima za cilj da kroz niz kreativnih, interaktivnih radionica informiše učenike osnovnih i srednjih škola o kulturnom, istorijskom i geografskom razvoju, kao i znamenitostima glavnog grada.

Usvajanje kulturnih i umetničkih standarda, kao i aktivno učešće u rešavanju različitih prostornih problema lokalne zajednice, jasni su ciljevi svake aktivnosti projekta. Mladi se edukuju o brojnim istorijskim etapama i kulturnim promenama raznih vremenskih perioda grada Beograda, urbanističkom stilu starih i modernih vremena, razvoju značajnih institucija, motivišu na kreativno razmišljanje i poštovanje estetskih principa.

Polaznici se kroz interaktivna predavanja, upoznaju sa nastankom grada, urbanističkim delima i tekovinama, kulturnoj transformaciji i arhitektonskim modelima Beograda. Cilj je da se najmlađoj publici, a kroz istraživanje, dočara Beograd iz prošlosti, njegova arhitektura, struktura, kultura i brojni običaji.

Na radionicama se kroz interaktivna predavanja i grupni rad govori o više tema

-Naseljavanje teritorije grada Beograda kroz različite vremenske etape (praistorijsko doba, Kelti, Rimljani, Vizantija..)

-Najstarije građevine u Beogradu i njihove strukturne promene kroz brojna vremenska razdoblja

-Kuća Manaka Mihailovića (arhitektonski i kulturološki osvrt)

-Značajni delovi grada Beograda kroz istoriju (Knez Mihajlova ulica, Kalemegdan, palata ''Albanija", Dom Narodne skupštine, Narodno pozorište, Narodni i Etnografski muzej, Trg Republike, Skadarlija, Beli dvor, Avalski toranj, stari grad Zrnov...)

-Znameniti Beograđani (Despot Stefan Lazarević, Milutin Milanković, Ivo Andrić, Mihailo Petrović Mika-Alas) 

 

Ovaj projekat sprovodi organizacija Centar za savremeno obrazovanje, uz podršku Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda.

Mesto održavanja: Kneza Miloša 47

Vreme održavanja: 20. - 28.januara od 18-20 sati

Kako se prijaviti: poslati prijavu (ime i prezime, kontakt podatke i datum kada bi želeli da prisustvujete radionici) na mejl prijava@cso.org.rs.