10/07/2017
Veče crtaća “Umočiću”

“Negde daleko u zemlji snova, bićemo srećni ti i ja. Imaćemo šta se samo poželeti može, videćemo čuda sva“.

Centar za razvoj ideja zajedno u saradnji sa Udruženjem građana LADA organizuje veče crtaća pod nazivom “Umočiću” 11. jula u Baru Kućica (Borislava Pekića 15) u 20 časova. Cilj događaja jeste da se posveti pažnja kratkometražnim crtaćima koji su obeležili naše detinjstvo i naučili nas vrednostima koje danas poznajemo.

Kreator animiranog filma “Umočiću” ili “Negde u zemlji snova” je Maks Fličer. On je takođe odgovoran za likove kao što su Mornar Popaj i Beti Bup. Crtani je napravljen 1939. godine  u periodu između dva velika rata, dok radnja filma prati tužnu priču siromašnog brata i sestre, kao i njihove majke koja nema ništa drugo da im ponudi za večeru osim bajatog hleba koji dele na pola, a onda umaču u vodu kako bi mogli da ga sažvaću. Deca potom, i dalje gladna odlaze u krevet i sanjaju svet slatkiša u kom sladoledi rastu iz zemlje a kokice padaju sa neba. Međutim, ujutru se bude i uviđaju prijatno iznenađenje koje će učiniti da se njihovi snovi barem malo približe javi.

Na repertoaru biće pušteni sledeći kratkometražni crtaći:

 1. Studenko
 2. Baloni i čiode
 3. Đole proleće
 4. U zemlji snova
 5. Ptica trkačica i Kojot - Problemi sa lepkom
 6. Vitez Koja - Mačak
 7. Bananamen - Bekstvo iz zatvora
 8. Poručnik Draguljče - Draguljče protiv mađioničara
 9. Popaj - Alibaba
 10. Duško Dugouško - Snežni zec
 11. Ružno pače
 12. Bik ferdinand

Pozivamo vas da se na trenutak vratite u detinjstvo i uživate u umetnosti animacije.

Centar za razvoj ideja je nevladina organizacija čiji je fokus podsticanje razvoja kreativnih ideja kod mladih, dok su glavni ciljevi unapređivanje njihovog položaja u društvu, ukazivanje na aktuelne probleme i realizaciju različitih programa za njihovu edukaciju, uglavnom u  oblastima preduzetništva, kulture i ekologije.

Udruženje građana „Lutajuće Atraktivno Društvo Artista“ (LADA) ima za cilj da podstakne razvoj kulturno-umetničkih manifestacija na području Republike Srbije i šire, u interakciji sa lokalnim stanovništvom, a pre svega omladinom. Ideja ove grupe je da se mladi u lokalnim zajednicama društveno anagažuju u svojim sredinama kroz kreativni rad, kao i sticanje uvida u aktuelne umetničke tendencije, kako bi ih podstakli na slične buduće realizacije u svojim mestima.