26/09/2017
Dani evropske baštine 2017. U MAU

DANI EVROPSKE BAŠTINE 2017. U MAU

  1. septembar – 5. oktobar 2017.

 

Muzej afričke umetnosti – zbirka Vede i dr Zdravka Pečara, osnovan je 1977. godine kao prvi i jedini antikolonijalni muzej u Evropi posvećen umetnosti i kulturama naroda afričkog kontinenta. Ova jedinstvena ustanova simbol je vremena u kome je pokret nesvrstavanja stvorio novi duh u političkim, ekonomskim i kulturnim odnosima među narodima, i novi odnos u vrednovanju umetničkih dometa stvaralaštva afričkih naroda.

I u godini u kojoj obeležavamo pune četiri decenije rada, posebno kreiranim programima pridružujemo se manifestaciji „Dani evropske baštine 2017“ sa željom da predstavimo svu raznolikost i bogatstvo kultura, tradicije i običaja afričkih naroda kao neodvojivog dela svetske kulturne baštine.

Od 25. septembra do 4. oktobra, radnim danom u 18, a vikendom u 17 sati, u okviru programa „Praktikum“, svakog dana sa drugom temom, studenti Filozofskog fakulteta vodiće posetioce Muzeja kroz stalnu postavku i dočarati im Afriku iz deset različitih perspektiva.

U subotu, 30. septembra od 11 do 14 sati, u bašti Muzeja odvijaju se radionice kapuere, veštine koja je nastala među afričkim robovima u Brazilu. Radionice su organizovane prema uzrastu, za decu i odrasle, a vode ih iskusni treneri iz kluba Capoeira Angola Belgrado.

U nedelju, 1. oktobra u 11 sati paralelno se odvijaju dva programa – učesnici dečjih kreativnih radionica najpre će se upoznati sa Đivarom, fantastičnim bićem iz afričkih mitova, a potom će napraviti sopstvenu masku, dok je starijim posetiocima namenjeno vođenje kroz tematsku izložbu „Čovek ne može opstati sam”, priređenoj povodom obeležavanja prvih 40 godina rada Muzeja.

„Šetnja muzejima Senjaka“ je novi, premijerni program koji predstavlja saradnju tri gradske ustanove kulture – Muzeja afričke umetnosti, Kuće kralja Petra i Legata Petra Lubarde. Saradnja ima za cilj da približi posetiocima pojedinačne arhitekture ovih muzeja koje su harmonično uklopljene u svoje prirodno okruženje, kao i da predstavi aktuelne muzejske postavke. Prva šetnja zakazana je za subotu, 30. septembar u 11 sati, a nakon toga planirano je da šetnja postane deo redovne ponude ovih ustanova. Zbog ograničenog broja mesta, obavezno je prijavljivanje slanjem osnovnih podataka na: mauturakulegata@gmail.com

U četvrtak, 5. oktobra u 10 sati, u okviru posebnog programa za penzionere biće realizovana radionica pod nazivom „Afričke nošnje i tekstil“. Nakon upoznavanja sa karakterističnim motivima i ukrasima na različitim odevnim i ceremonijalnim afričkim tkaninama, sledi praktičan rad u okviru kog će učesnici, u saradnji sa kustosima, dekorisati tkanine vezom i našivanjem različitih aplikacija.

Navedeni programi koji se održavaju u okviru manifestacije „DEB 2017“ su besplatni.


 

Opširnije o svim programima:

Subota, 23.09.2017. i 30.09.2017, od 11 do 14 sati – Radionice kapuere u prirodi – u bašti MAU.

Kapuera – kao tehnika, ples, performans, borilačka veština – nastala je među afričkim robovima u Brazilu predstavljajući vid razonode, ali i mogućnost da se prikriveno, kroz muziku, pesmu i pokret prenesu elementi kulturno-istorijskog nasleđa, predanja ili određene poruke. Tridesetih godina 20. veka postaje priznata kao sport i otvara se prema svim slojevima društva. Kapuera je danas globalni fenomen, a od 2014. godine UNESKO je ovu veštinu uvrstio na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Brazila.

U okviru radionica na otvorenom, u bašti MAU, imaćete priliku da se upoznate sa osnovnim kapuera pokretima i igrom, kao i ritualom vezanim za izvođenje kruga (port. roda). U krugu dolazi do interakcije između muzičkih instrumenata, pesme i, pre svega, igrača, koji svojim telima uspostavljaju neverbalnu komunikaciju.

U muzičkom delu radionica možete da naučite da svirate instrumente na kojima se izvodi muzika za kapueru i druge afro-brazilske plesove (birimbau – muzički luk, pandeiro – daire sa kožom, agogo – zvonca, heko-heko – izrezbareni bambus i atabaki – bubanj). Pored toga, imaćete prilike da naučite i neke od kapuera pesama koje se pevaju na portugalskom jeziku.

Radionice su organizovane prema uzrastu, a vode ih treneri iz kluba Capoeira Angola Belgrado:

11:00 – Radionica kapuere za decu do 6 godina;

12:00 – Radionica kapuere za decu od 7 do 12 godina;

13:00 – Radionica kapuere za decu stariju od 12 godina i odrasle.

(U slučaju kiše program se otkazuje).

Nedelja, 24.09.2017. i 01.10.2017. u 11:00 – Javno vođenje kroz izložbu „Nyimpa kor ndzizi – Čovek ne može opstati sam” (za odrasle).

Izložba je priređena povodom obeležavanja prvih 40 godina rada Muzeja. Pored upoznavanja sa istorijatom Muzeja i arhitektonskim osobenostima koje karakterišu ovo jedinstveno zdanje na Senjaku, poseban segment izložbe – Raspakivanje arhiva Vede Zagorac i Zdravka Pečara – posvećen je osnivačima Muzeja i njihovom dugogodišnjem radu na razvijanju odnosa sa afričkim državama u okviru politike nesvrstanih. Vode: Dragan Mišković, kustos MAU, i Ana Knežević, MA, istoričarka umetnosti/stažistkinja MAU.

Nedelja, 24.09.2017. i 01.10.2017. u 11:00 – Dečja kreativna radionica „Fantastične forme – Đivara“ (uzrast od 4 do 12 godina).

Đivara je tip maske koja dolazi iz naroda Bambara u Maliju. Prema afričkoj mitologiji, Đivara je bio mitski predak koji je naučio prve ljude na Zemlji kako da žive u skladu sa prirodom i kako da obrađuju zemlju. U znak sećanja na ovo fantastično biće – delom čovek, delom antilopa, delom pangolin – zahvalni narod je stvorio jednu od najlepših maski koju poznaje afrička umetnost. Nakon upoznavanja sa bogatom muzejskom kolekcijom Đivara maski, deca će imati priliku da tehnikom crteža, kolaža, asamblaža itd. izrade sopstvenu Đivara masku.

Od ponedeljka, 25.09.2017, do srede, 04.10.2017. godine, radnim danom u 18, a vikendom u 17 sati, odvija se program „Praktikum 2017“ - tematska javna vođenja kroz stalnu postavku.

U saradnji sa Centrom za razvoj karijere Filozofskog fakulteta u Beogradu i uz podršku Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda, Muzej afričke umetnosti sprovodi program prakse za studente završnih godina Filozofskog fakulteta. Uz podršku kustosa/mentora, učesnici u ovom programu stiču znanja o istorijatu muzeja i osnivačima, zbirkama, kao i glavnim temama u oblasti muzejskog istraživanja umetnosti i kulture Afrike. Istovremeno, studenti razvijaju veštine i tehnike neophodne za uspešno javno vođenje kroz stalnu postavku i stiču uvid u kustosku profesiju.

Ponedeljak, 25.09.2017. u 18:00 – „Značaj kulta predaka kod zapadnoafričkih naroda“, Dragana Ćurčin, studentkinja osnovnih studija etnologije i antropologije.

Utorak, 26.09.2017. u 18:00 – „(Post)jugoslovenski život Muzeja afričke umetnosti“, Sara Nikolić, studentkinja master studija etnologije i antropologije.

Sreda, 27.09.2017. u 18:00 – „Uticaj umetnosti zapadne Afrike na evropsku modernu umetnost“, Marijana Štrubel, studentkinja osnovnih studija istorije umetnosti.

Četvrtak, 28.09.2017. u 18:00 – „Simboli moći kod naroda zapadne Afrike“, Sofija Dakić, studentkinja osnovnih studija sociologije.

Petak, 29.09.2017. u 18:00 – „Igra i(ili) zbilja – odrastanje kod naroda zapadne Afrike“, Katarina Milovanović, studentkinja osnovnih studija pedagogije.

Subota, 30.09.2017. u 17:00 – „Mitovi i legende naroda zapadne Afrike“, Dušan Tošić, student osnovnih studija istorije.

Nedelja, 01.10.2017. u 17:00 – „Zoomorfni motivi i njihova simbolika u zapadnoafričkoj umetnosti“, Nastasija Radovanović, studentkinja osnovnih studija arheologije.

Ponedeljak, 02.10.2017. u 18:00 – „Od života do smrti – rituali naroda zapadne Afrike“, Maja Banović, studentkinja osnovnih studija istorije.

Utorak, 03.10.2017. u 18:00 – „Humanost nema granice – razumevanje moralnosti kod afričkih naroda“, Aleksandra Knežević, studentkinja osnovnih studija filozofije.

Sreda, 04.10.2017. u 18:00 – „Tajanstvena snaga afričke maske“, Slađana Biljić, studentkinja osnovnih studija arheologije.

 

Subota, 30.09.2017. u 11 sati –  „Šetnja muzejima Senjaka“.

Projekat „Šetnja muzejima Senjaka“ predstavlja saradnju tri gradske ustanove kulture – Muzeja afričke umetnosti, Kuće kralja Petra i Legata Petra Lubarde. Sva tri objekta se nalaze na teritoriji Topčiderskog brda (Senjaka) i predstavljaju deo zaštićene prostorne kulturno-istorijske celine Topčider, proglašene za kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju. Ove ustanove pored specifične arhitekture, aktuelnih postavki i prirodnog okruženja povezuje i tema ovogodišnjih Dana evropske baštine – „Kulturno nasleđe i priroda”. Saradnja ima za cilj da približi posetiocima pojedinačne arhitekture ovih muzeja koje su harmonično uklopljene u svoje prirodno okruženje, kao i da predstavi aktuelne muzejske postavke.

Plan šetnje: subota, 30.09.2017. u 11 sati – okupljanje ispred Kuće kralja Petra, Vase Pelagića 40. Nakon razgledanja i upoznavanja sa istorijatom Kuće kralja Petra, sledi šetnja do Muzeja afričke umetnosti, Andre Nikolića 14. Predstavljanje arhitekture i vođenje kroz stalnu postavku i tematsku izložbu MAU. Šetnja se završava obilaskom i vođenjem kroz aktuelnu izložbu u Legatu Petra Lubarde, Iličićeva 1. Predviđeno trajanje šetnje je oko 120 minuta. Vode: Ana Knežević, Ivana Zatežić i Nina Todosijević. Zbog ograničenog broja mesta, obavezno je prijavljivanje slanjem osnovnih podataka na: mauturakulegata@gmail.com

Četvrtak, 05.10.2017. u 10:00 – „MAU za sve, svi u MAU“ – poseban program za starije osobe (55+).

Svakog prvog četvrtka u mesecu, u terminu od 10 do 12 časova, kustosi Muzeja afričke umetnosti su tu da našim starijim posetiocima kroz raznovrsne besplatne programe (vođenja, razgovori, igranje društvene igre mankala, upoznavanje sa muzičkim instrumentima, kreativne radionice, filmske projekcije) približe stalnu postavku, tematske izložbe, različite oblasti afričke umetnosti i kulture, kao i istorijat samog muzeja i njegovu ulogu u našem gradu.

U četvrtak, 5. oktobra, biće realizovana radionica za seniore pod nazivom „Afričke nošnje i tekstil“. Afričke nošnje i tekstil odlikuje izražen simbolizam motiva i boja, koji je najčešće u tesnoj vezi sa predanjem, usmenom tradicijom i mitovima. Na uvodnoj prezentaciji biće predstavljeni karakteristični likovni motivi, odnosno ukrasi i simboli na različitim odevnim i ceremonijalnim afričkim tkaninama. Potom sledi praktičan rad u okviru kog će učesnici, u saradnji sa kustosima, dekorisati tkanine vezom i našivanjem različitih aplikacija.