01/12/2017
Samit mladih 2017 - reportaža sa panela "Zašto biti preduzetnik"

Tekst Bojana Živanovića, studenta Fakulteta političkih nauka, prenosimo u celosti:


"U utorak, 28. novembra 2017, na Trećem Beogradskom Samitu mladih, koji organizuje Kancelarija za mlade Grada Beograda, održan je panel pod nazivom „Zašto biti preduzetnik?“. U sali šest Sava centra tribinu su držali gradski većnik Dragomir Petronijević, Maja Bajagić, podsekretar u Sekretarijatu za privredu, Gordana Danilović Grković, direktor Naučno-tehnoločkog parka, i Nenad Stajić iz Centra za saradnju sa privredom Ekonomskog fakulteta, a moderatorka je bila Tamara Jakovljević.
Događaj je počeo u 13 časova i uvodnu reč imao je gospodin Dragomir Petronijević, član Gradskog veća Beograda. Ovaj zvaničnik naglasio je kako je oblast preduzetništva u okviru ekonomije budućnost. Istakao je kako je od izuzetne važnosti da mladi budu determinatori vlastite promene tako što će zajednički sprovesti inicijative, jer je to jedini način dolaska do finansijske potpore. Podržao je i koleginicu Gordanu Danilović Grković, direktorku Naučno tehnološkog parka, istakavši kako je ova kompanija „fabrika ideja“ koja dobre zamisli transformiše u kvalitetne proizvode.
Petronijević je nedvosmisleno naglasio kako je potrebno preduzeti sve mere da bi se mladi zadržali na teritoriji Srbije. U to ime, pokrenuta je inicijativa koja propagira formiranje mini-inkubatora na lokalnom planu kao vid podrške mlade inicijative.
Međutim, Petronijević ne isključuje mogućnost pravljenja greški, jer, kako je i on sam istakao, „ko radi, taj i greši“. Samo je bitno da mladi imaju ideju, da se aktiviraju i da je ultimativno sprovedu u delo.
Zatim je Gordana Danilović Grković, direktorka Naučno tehnološkog parka, preuzela mikrofon. Ova ekonomistkinja započela je svoj „start-ap“ biznis u potkrovlju Tehnološkog fakulteta. Upravo tu je otvorila svoj prvi inkubator. Otvorivši šest prostorija za firme, Danilović Grković proširila je vlastiti biznis do čak 140 kompanija. Koja je njena tajna? Ova predsednica Mreže inovacionih organizacija smatra da je ključ u inicijativi, i to zajedničkoj. Kaže kako bi trebalo da se svi zajedno trude da bi mogli da ubereu plodove svoga rada.“Mnogo toga nam je na raspolaganju,“ kako ističe Danilović Grković,“ te treba iskoristiti sve što nam je na dohvat ruke.“
No, ideje ne možemo razviti sami. Tu u pomoć priskače Naučno tehnološki park. Ona priznaje da je Srbija propustila da razvije inkubatorski sistem i da sada Naučno tehnološki park radi na tome da popuni tu prazninu. Smatra da naša država ima veoma visok potencijal i da strani investitori hitaju ka Balkanu. „Start-ap“ ekonomija, kojom se Danilović Grković bavi, je nova vrsta ekonomije. Ona takođe smatra da je esencijalno učiti od najboljih, ali i prilagoditi date standarde kriterijuma matične države.
Takođe, Gordana Danilović Grković podseća da studenti treba da veruju u sebe, jer uz veru, sve je moguće!
Nenad Stajić, predstavnik Centra za saradnju sa privredom sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, započeo je kao i svi studenti danas. Imao je zamisao i radio je na sebi dok nije uspeo da je realizuje. Godine 2015. otvorio je Centar za saradnju sa privredom na Ekonomskom fakultetu. Ova organizacija bavila se pitanjem povezivanja studenata sa privredom i odabirom najboljeg sistema inkubatora za studente. Inicijativa širom je otvorila vrata ne samo studentima beogradskog univerziteta, već i studentima uopšte. U prvi plan, Stajić ističe ekonomska, menadžerska i programska znanja budući da je ovo vek informacionih tehnologija, ali ne isključuje upliv ostalih veština. Nudi besplatan servis mladima. Na kraju, Stajić naglašava kako je saglasan sa kolegama panelarima da je najbitnija samoinicijativa.
Maja Bajagić, podsekretarka Sekretarijata za privredu, zatvorila je panel o preduzetništvu. Diskutovala je o tome šta to nudi Grad Beograd građanima na planu privrednih inovacija. Budući da je ovo decenija preduzetništva, kako naglašava podsekretarka, vrlo je važno pružiti priliku mladima da razviju vlastite ideje. Sekretarijat za privredu otvorio je svoja vrata zainteresovanima organizovavši brojne radionice, panele i tribine, kao što su „Znanjem do cilja“. Uz saradnju sa Savetom za zapošljavanje i mnogim drugim institucijama i organizacijama, Sekretarijat je pružio veliki broj stipendija mladim inovatorima. Pokrenut je set programa za žensko mikro i porodično preduzetništvo, gde su brojni stručnjaci govorili o tajnama uspeha u ekonomiji.
Maja Bajagić ponudila je besplatnu obuku iz oblasti pčelarstva i organske proizvodnje koja pruža i sertifikat kao podsticajnu meru za razvoj mladih ideja.
Bajagić ističe kako je samo ove godine, 2017., izdvojeno 120 miliona dinara za razvoj privrede, što je indikator rasta mogućnosti za uspeh u sektoru preduzetništva.
Na kraju, mlada publika imala je priliku da postavlja pitanja o realizaciji svojih „start-ap“ ideja. Ostvarivali su se kontakti, studenti su bili povezivani sa stručnjacima njihovih interesnih polja.
Dakle, ovo je vreme novih zanimanja! U toku je Četvrta industrijska revolucija i neophodno je prilagoditi se talasima vremena. Treba, kako su istakli svi govornici ovog panela Trećeg Beogradskog Samita mladih, roditi zamisao, pružiti inicijativu, povezati se sa pravim ljudima i svoja stremljenja prilagoditi standardima. Svaki trud, rad i želja za dosezanjem ideala biće finansijski poduprta, jer vrata mladalačkoj eureci svuda su otvorena."