08/03/2018
Poziv za delegate za 42. Regionalnu konferenciju Evropskog parlamenta mladih Srbije u Beogradu

Evropski parlament mladih Srbije (EPMS) organizuje 42. Regionalnu konferenciju EPMS, za mlade uzrasta od 15 do 18 godina, koje će biti održati u Beogradu 23-25 marta ove godine. Ovo zasedanje okupiće oko 70 mladih delegata iz regiona i tim vršnjačkih edukatora sastavljen od članova koji dolaze iz različitih država Evrope. Glavni organizatori ovog zasedanja su Aleksa Martinović i Mihajlo Micić iz Beograda.

Učesnici i učesnice biće podeljeni u sedam radnih grupa (komiteta) i dobiće aktuelnu temu o kojoj treba da diskutuju na engleskom, kao radnom jeziku. Prvi deo konferencije činiće Teambuilding, drugi deo Committee Work i, konačno, General Assembly, odnosno generalna skupština na kojoj će svi komiteti predstaviti svoje rezolucije (rešenje teme o kojoj su prethodno diskutovali) i uključiti se u debatu o svakoj temi ponaosob.

Link sa pozivom za delegate: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfvxzT7HL-2c0yP7aY2lKQCAGlrfYi1hrvjIzhgCWkVzB5pRQ/viewform?c=0&w=1

Evropski parlament mladih Srbije je omladinska, nevladina i nestranačka organizacija koja zajedno sa još 41 nacionalnih predstavništava organizacije iz isto toliko zemalja Evrope čini međunarodnu omladinsku mrežu Evropski parlament mladih.

 

Evropski parlament mladih podržava razvoj mladih u politički svesne i odgovorne građane, upoznaje ih sa evropskim političkim razmišljanjem i promoviše interkulturalni dijalog. Osnovan je 1987. godine kao obrazovni projekat sa ciljem da kroz neformalno obrazovanje pruži mladima mogućnost za edukaciju, razmenu mišljenja i podstakne ih da preuzmu aktivnu ulogu u zajednici.

Kroz preko 550 konferencija Evropskog parlamenta mladih godišnje i druge događaje širom Evrope prođe 34000 mladih. Njima se pruža jedinstvena prilika da diskutuju o aktuelnim političkim, ekonomskim, kulturnim i društvenim pitanjima važnim za evropsku zajednicu i da na probleme iz ovih oblasti daju predloge rešenja.

Predloge mera za rešavanje aktuelnih problema – rezolucije, koje srednjoskolci u radnim grupama sastave i izglasaju za vreme konferencije, dostavljaju se Evropskom parlamentu i prihvataju se kao mišljenja mladih Evrope.

Evropski parlament mladih Srbije (EPMS/ EYP Serbia) osnovan je 2006. godine sa osnovnim ciljevima podizanja aktivizma i opšte informisanosti među mladima i razvoja tolerancije i međunarodne saradnje.

EYP Srbija od svog osnivanja uspešno šalje predstavnike na internacionalne konferencije i forume, a srednjoškolci koji će Srbiju predstavljati na internacionalnim događajima biraju se na Nacionalnoj konferenciji na osnovu iskazanih znanja i veština. Da bi mladi mogli da budu već uhodani sa principom rada na Nacionalnom zasedanju, neophodno je da prvo prođu barem jedno regionalno zasedanje ili Outreach vikend.

Informacije o zasedanju mogu se pratiti putem zvaničnih Facebook stranica: European Youth Parliament Serbia i Regional Sessions of EYP Serbia