11/04/2018
Kaligrafska pismenost za mlade

Pozivaju se učenici završnog razreda osnovnih škola i svih razreda srednjih škola da se prijave na besplatne radionice kaligrafije koje se održavaju u Centru za likovno obrazovanje Šumatovačka počevši od 19. marta 2018.

Kaligrafija spada u kategoriju onih umetnosti koji neguju tradicionalne vrednosti koje ne smemo zaboraviti. Opšte je poznato da je potreba za komunikacijom i pisanjem stara još od postanka čoveka, a  danas kaligrafija donosi iskazivanje komunikacije kroz nove umetničkim forme. Sudeći po dosadašnjem iskustvu, veliki broj dece i mladih ne pridaje pažnje sopstvenom načinu izražavanja kroz pisanje i rukopis, pa je u skladu sa tim osmišljen ovaj projekat sa ciljem da podstakne mlade o važnosti značaja lepog pisanja. Glavni cilj ovog projekta jeste edukacija mladih u sferi kaligrafije – umetnosti lepog pisanja kao i popularizacija kaligrafije u savremenom životu. Ovim projektom ćemo pokušati da na kreativan i zanimljiv način podstaknemo mlade da pravilno pišu i samim tim ne zaborave važna pravopisna pravila za ceo život. Takođe, teorijski deo programa pružiće učesnicima edukaciju o opštim pojmovima kaligrafije, njenom poreklu, istoriji i značaju kroz bogate vizuelne i ilustrativne primere koji će se prikazivati učesnicima putem kompjutera i projektora. Praktičan deo programa sastoji se od različitih vežbi lepog i pravilnog pisanja odabirom određenog fonta i upotrebom raznovrsnog likovnog materijala. Koristiće se likovne tehnike crtanja, slikanja i grafike kao što su: otiskivanje, kolažiranje lepljenje različitih vrsta materijala, pisanje, oslikavanje, nabojavanje itd.

Radionice se održavaju svakog ponedeljka od 10 do 12sati i četvrtka od 18 do 20sati u ateljeu Centra za likovno obrazovanje, Šumatovačka 122, Vračar.

Projekat je podržan od strane Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda.

Zbog ograničenog broja mesta, obavezne su prijave na art@sumatovacka.rs (ime, prezime, uzrast, škola).