18/05/2018
Razmena knjiga u Muzeju Vuka I Dositeja

U muzeju Vuka I Dositeja (Gospodar Jevremova 21) u subotu19. I nedelju 20. Maja biće organizovan šesti festival knjige Čitam - Čitaš. Kao I svakegodine, ulaz na festival je besplatan, a centralna aktivnost je trampa polovnih, pročitanih knjiga.

Otvaranje Festivala zakazano je u 12časova, a posetioci će sve do 20časova uveče moći međusobno da razmenjuju knjige.

Ove godine u sklopu Festivala biće organizovana tribina pod nazivom „Knjiga na raskrsnici između digitalizacije I papira“ na kojoj učestvuje Snežana Petrović, naučni saradnik Instituta za srpski jezik SANU, Ljiljana Marinković, direktorka Kreativnog centra, Sanja Veljković iz tehnički direktor produkcije e-knjiga Novinarnice I Zoran Miodrag, director digitalnog sektora Lagune.

Posebno izdvajamo dve radionice koje su posvećene deci. Usubotu od 12 biće održana radionica pod nazivom „Koje je boje sreća?“ namenjena uzrastima od 3 do 7 godina, dok će u nedelju od 12 deca od 5 do 10 godina učestvovati na radionici „Crtaj kao što piše“.

Takođe, biće održana I naša sada već stalna aktivnost na Festivalu „Poznati čitaju“.Ove godine svoja omiljena dela će nam čitati Vladimir Arsenijević, Filip Ugrenović, Jelena Puzić, Marko Stojanović, Aldin Zoranić, Nevena Ristić, Jovana Mirosavljević I SlavenDošlo(?).

Muzej Vuka I Dositeja, ovog vikenda će biti pretvoreno u mesto na kome se slavi čitanje, razgovara o knjizi, razmenjuju preporuke, ali I pročitana dela. Cilj festival je širenje culture čitanja među svim generacijama, kao I širenje svesti o nematerijalnom kulturnom nasleđu koje su nam ostavili naš prvi prosvetitelj I naš prvi reformator.

Festival se realizuje u okviru udruženja EvropaNostraSrbija uz podršku Narodne biblioteke Srbije.

 

Festival Čitam - Čitaš

Festival ČitamČitaš održava se u okviruu druženja Evropa Nostra Srbija I ima za cilj čuvanje, rehabilitaciju I popularizaciju knjige I culture čitanja. Festival je menjao mesto I održavao se na prostoru stradale Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu u Beogradu,kao i u okviru Starog bioskopa Zvezda. Tokom čitave godine organizacioni tim festival sprovodi aktivnosti kao što su posete osnovnim I srednjimškolama, radionice, tribine, predavanja, mini-razmeneknjiga, poklanjanjeknjiga u javnomprostoru, javnomprevozu itd.