16/08/2018
USPEŠNO OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN MLADIH

Kancelarija za mlade Grada Beograda u periodu od 04. do 12. avgusta 2018. godine nizom aktivnosti obeležila je Međunarodni dan mladih u cilju skretanja pažnje na probleme, kulturna i pravna pitanja omladine, učenika i studenata.

  • Na trodnevnoj besplatnoj obuci za pisanje projekata u Gnezdu, od 04. do 06.avgusta, tridesetoro mladih ljudi opštinskih klancelarija za mlade, iz udruženja mladih i udruženja za mlade dobilo je priliku da besplatno nauči kako da samostalno pišu kvalitetne projekte i od toga pristojno zarađuju. Tokom trodnevne obuke polaznici su prošli kroz proces razvoja projekta, od ideje do realizacije.
  • U prostorijama Gnezda, 7.avgusta održana je prva javna rasprava o Nacrtu lokalnog akcionog plana za mlade Grada Beograda. Bezbednost mladih, mobilnost i informisanost mladih, socijalna uključenost mladih samo su neke od tema o kojima su govorili Nemanja Markovic zamenik direktora Kancelarije za mlade Beograd, Dino Martinić zamenik predsednika Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu, Borijan Soković predsednik Saveza studenata Beograda, Milan Savić predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije, Stefan Đorđevic generalni sekretar Krovne organizacije mladih Srbije.
  • U saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje avgusta u Gnezdu smo organizovali Dan otvorenih vrata. Tokom ovog događaja savetnici za zaposljavanje, karijerno informisanje i vođenje, organizatori programa zapoošljavanja i organizatori obrazovanja odraslih predstavili su mladima aktuelne usluge i mere Nacionalne službe za zapošljavanje. U direktnom kontaktu oni su razgovarali sa mladima, pružili im potrebne informacije i dali savete iz delokruga svog rada. Dan otovrenoih rata su posetili i srednjoškolci i svrešni srednjoškolci, korisnici Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine
  • Kancelarija za mlade je 10.avgusta u Gnezdu, organizovala obukui promociju zapošljavanja - Edukacija o vinskom turizmu. Cilj ove edukacije je da se mladi upoznaju sa mogućnošću zapošljavanja u turizmu, sa posebnim fokusom na znanja kako bi se postao ekspert u vinskom turizmu. Prisutni su imali priliku da se upoznaju sa osnovnim uslovima bavljenjem vinskim  turizmom, ulogom i značajem Turističke organizacije Grada Beograda u promociji vinarija sa svih gradskih opština u funkciji održivog razvoja i povećanja samozapošljavanja, kao i sa ulogom turističkih organizacija. Tokom realizacije ovog programa, kreiran je novi turistički proizvod -  vinska tura Beograd - Vinska metropola Balkana, nakon čega će krajnji korisnici imati priliku da aktivno učestvuju u daljem razvoju i implementaciji tog turističkog proizvoda, a što će dovesti do mogućnosti za njihovo zapošljavanje.
  • Na Adi Ciganliji, 11.avgusta organizovali smo mini fudbalsko takmičenje na kojem su učestvovale četiri ekipe:  tim Grada Beograda, tim Uprave policije, tim Saveza studenata Beograda i tim Krovne organizacije mladih Srbije. Na turniru su učestvovali i mladi iz Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u ekipama Grada Beograda i Saveza studenata Beograda. Uz pomoć društveno odgovornih kompanija, Jovanjica doo, Atos, sportske kladionice Maxbet i SC Olipm obezedili smo donacije u vrednosti oko 1.200.000,00 dinara, koje su timovi u saradnji sa donatorima, donirali u humanitarne svrhe NURDOR-u, Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine, Prihvatilištu i prihvatnoj stanici Beograd i Univerzitetskoj dečijoj klinici Tiršova. Kancelarija za mlade Grada Beograda je za 10 mladih iz Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine obezbedila pohađanje besplatnih kurseva stranih jezika i računara.
  • Međunarodni dan mladih, 12.avgusta obeležili smo organizovanjem centralnog događaja u Gnezdu. Tog dana od 17 do 19 časova omladinske organizacije imale su priliku da predstave svoj rad na “Sajmu udruženja za mlade”. Na završnoj ceremoniji od 19 časova, predstavili smo se sve aktivnosti održane tokom nedelje. Hotel Strara planina, u nagradnoj igri poklonio je produženi vikend za dvoje za jednog od naših gostiju.