18/09/2018
BEOGRADSKI INTERNACIONALNI FILMSKI FESTIVAL OSOBA SA INVALIDITETOM – BOSIFEST 2018

U periodu od 10. do 12. oktobra 2018. godine održaće se deveti po redu, BEOGRADSKI INTERNACIONALNI FILMSKI FESTIVAL OSOBA SA INVALIDITETOM – BOSIFEST 2018, u Sava Centru, Milentija Popovića 9, Beograd, Srbija.

Šta je BOSIFEST?

BOSIFEST je međunarodni filmski festival osoba sa invaliditetom, jedini te vrste u jugoistočnoj Evropi, koji se ove godine po deveti put održava u Srbiji, u organizaciji Hendi centra Koloseum. Na velikom platnu će i ove godine biti prikazan veliki broj filmova- kako u takmičarskom, tako i u revijalnom delu, koji dolaze iz Srbije, zemalja iz regiona, Evrope, Amerike, Australije, Kanade, Afrike...

Do sada je u okviru BOSIFEST-a prikazano preko 300 filmskih ostvarenja, koja se bave tematikom života osoba sa invaliditetom ili su njihovi autori osobe sa invaliditetom. Pored prikazivanja filmova, BOSIFEST nudi i prateće programe u vidu radionica, panel diskusija i okruglih stolova.

U prethodnih osam godina, od kada se održava festival, selektori filmova i članovi žirija bili su naši poznati i cenjeni glumci i reditelji: Marko Stojanović, Igor Turčinović, Momčilo Moma Mrdaković, Boban Skerlić, Milan Lučić, Svetislav Goncić, Oleg Novković, Darijan Mihajlović, Maja Miloš, Slobodan Šijan, Srđan Golubović, Jelena Gavrilović, Miloš Paramentić, Lena Bogdanović,Goran Radovanović,Anica Dobra,….

Zašto je BOSIFEST važan?

Svrha osnivanja BOSIFEST-a a je ukazivanje na stvaralački rad i mogućnost učesnika na javnoj kulturnoj sceni i širenje poruke da bi osobe sa invaliditetom trebalo da imaju ista prava i obaveze kao i drugi građani.

Na taj način ovaj festival daje snažan podsticaj donošenju mera za ravnopravno učešće i integrisanje osoba sa invaliditetom u društvo. Filmovi prikazani na BOSIFEST-u izazivaju veliku pažnju javnosti, a najviše udruženja osoba sa invaliditetom i nevladinog sektora širom Srbije.Festival promoviše Grad Beograd i Srbiju kroz bogatstvo različitosti i predano radi na ohrabrivanju naše kulturne i profesionalne javnosti da se upozna sa dometima umetnika sa invaliditetom iz celog sveta, kao i na stvaranju uslova za razmenu mišljenja i iskustava filmskih umetnika koji se bave ovom jedinstvenom tematikom.

 Za više informacija o BOSIFEST-u posetite web adresu festivala www.bosifest.rs.