27/12/2018
URUČENI SERTIFIKATI I UVERENJA ZA 213 POLAZNIKA BESPLATNIH EDUKACIJA I KURSEVA

redsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević prisustvovao je danas uručenju sertifikata i uverenja polaznicima besplatnih edukacija i kurseva koje je sprovela Kancelarija za mlade grada Beograda u tekućoj godini. Sertifikate je u Inkubatoru "Gnezdo" u Palati "Beograd" dobilo oko 200 polaznika, a događaju je prisustvovao i zamenik direktora Kancelarije za mlade Nemanja Marković.

Nikodijević je istakao da su svi u gradu Beogradu ponosni na rad Kancelarije za mlade, kao i da su rezultati koje ostvaruje sve bolji iz godine u godinu.

– U vreme kada se sumiraju rezultati rada u godini na izmaku, vidimo da je rad Kancelarije umnogome pomogao mladim ljudima iz našeg grada. Zbog toga će danas polaznicima besplatnih edukacija i kurseva biti uručeni sertifikati i uverenja. Pokazalo se da postoji potreba da Kancelarija za mlade organizuje obuke, pre svega kada su u pitanju računari, ali i po pitanju pokretanja sopstvenog biznisa, školi novinarstva ili stranih jezika. To su oblasti za koje su mladi Beograđani pokazali najveće interesovanje, a grad Beograd će sigurno nastaviti da pruža podršku mladim ljudima kako bi završetak njihovog školovanja, ali i prva radna iskustva i prvo zapošljavanje, bili vezani za njihov rodni grad – rekao je Nikodijević.

Prema njegovim rečima, Grad Beograd je ove godine obezbedio 200 mesta za stručno usavršavanje pomoću projekta „BG praksa“. Studentima Univerziteta u Beogradu, naveo je Nikodijević, pružamo šansu da steknu prvo radno iskustvo u okviru Gradske uprave, odnosno Sekretarijata, javnih preduzeća ili ustanova.

– Kroz program „BG prakse“ do sada je prošlo više od 2.000 studenata i budući da se projekat pokazao odlično, svake godine se trudimo da obezbedimo još mesta u gradskim preduzećima i ustanovama, odnosno Gradskoj upravi. Mladima je uvek teško da konkurišu za prvi posao jer je obično potrebno radno iskustvo, koje po pravilu nemaju, ali projekti poput „BG prakse“ rešavaju upravo takve probleme. Kancelarija za mlade obavlja i niz drugih aktivnosti, kojima smo takođe u potpunosti zadovoljni. Prateći te aktivnosti bićemo adekvatna podrška radu Kancelarije, a pokušaćemo i da povećavamo budžet za realizaciju tih projekata iz godine u godinu. Pozivam sve mlade ljude da prate konkurse koje Kancelarija za mlade raspisuje, mesta ima dovoljno i ljudi koji danas dobijaju sertifikate su pravi primer takvog pristupa – zaključio je Nikodijević.

Zamenik direktora Kancelarije za mlade Nemanja Marković čestitao je polaznicima kurseva i edukacija na stečenim sertifikatima i pozvao mlade da se uključe u rad Kancelarije.

 

  • Škola računara – 133 mladih je završilo je besplatni dvomesečni kurs iz „HTML&CSS“, „Adobe photoshop“ i „Wordpress“. Unapredili smo znanje mladih kroz neformalnu edukaciju na zabavan i efikasan način, u prijateljskoj atmosferi, bez presije i u vreme kada mladima to odgovara. Cilj ovog projekta je da se mladim ljudima omogući da besplatno pohađaju kurs digitalnih kanala komunikacije, koji je inače, nažalost, preskup za većinu zainteresovanih.
  • Projekat SAM SVOJ GAZDA - kroz ovaj projekat 30 mladih su bili u mogućnosti da nauče sve korake u pokretanju sopstvenog biznisa od prvih koraka otvaranja sopstvene firme, preko izrade biznis plana, knjigovodstva, finansijskog poslovanja marketinga, završnog računa i poreskih prijava. Nakon završene obuke mladi su stekli praktična znanja iz svih poslovnih procesa u privatnom sektoru.
  • Škola novinarstva - kroz školu novinarstva 30 mladih koji se bave novinarstvom ili su zainteresovani za isto naučili su osnove različitih stilova pisanja, vrste tekstova, razliku između vesti, saopštenja i najava za medije kao i osnove kreativnog pisanja. Nakon završene obuke mladi polaznici dobili su mogućnost da kroz svoje tekstove bolje afirmišu položaj mladih u društvu, povećaju vidljivost mladih.
  • Škola jezika za prevodioce - projekat ima za cilj povećanje usklađenosti znanja sa jezičkim veštinama sa posebnim osvrtom na privredne sektore gde je znanje stranog jezika preduslov za građenje poslovne karijere. 20 polaznika je prošlo obuku iz oblasti poslovnog ruskog i engleskog jezika.

 

***

 

U prvoj polovini godine Kancelarija za mlade je sprovela sledeće besplatne edukacije i kurseve:

 

  • BESPLATNA ŠKOLA STRANIH JEZIKA

     Kancelarija za mlade svake godine realizuje projekat "Škola stranih jezika" i pruža mogućnost mladima koje nedostatak finansijskih sredstava onemogućava pohađanje sličnih škola.

U 2018. godini kurseve za  engleski, italijanski i španski jezik, uspešno je pohađalo ukupno 120 polaznika.

 

  • EDUKACIJE ZA MLADE

Kancelarija za mlade Grada Beograda svake godine u srednjim školama organizuje obuke vršnjačkih edukatora, koji će svoja znanja preneti svojim drugovima iz razreda. Obuka vršnjačkih edukatora se sprovodi u okviru tri kampanje:

  • Kampanja „NE – govoru mržnje“ koja za cilj ima borbu protiv govora mržnja, rasizma i diskriminacije u realnom i virtuelnom svetu, ali i promociju različitosti, inkluziju manjinskih grupa i izgradnju tolerantnog, otvorenog i demokratičnog društva,
  • Kampanja „Rodna ravnopravnost” koja ima za cilj unapređenje rodne ravnopravnosti kod mladih.
  • Kampanja ''Ili voziš ili piješ'' koja za ima unapređenje bezbednosne kulture mladih u saobraćaju.