Budi u toku Gradska dešavanja Školu za nove Nordeuse u Srbiji podržava i Google — čak polovina firmi ima žene suvlasnice

Školu za nove Nordeuse u Srbiji podržava i Google — čak polovina firmi ima žene suvlasnice

Startit Rast, novo izdanje najstarijeg akceleratorskog programa za startape u Srbiji, poznatijeg pod imenom Startap akademija, trenutno prolazi kroz svoju osmu generaciju sa 10 probranih timova.
U ovoj generaciji Startit Rasta, čak polovina učesnika ima žene u osnivačkom timu, što je retka statistika u IT industriji u Srbiji, ali i u svetu.
Ovim povodom, Nevenka Rangelov, direktorka za razvoj preduzetništva u Startitu rekla je:
„Timovi koje smo okupili pokazuju izuzetan potencijal, veliki deo njih već ima prve klijente i prihode i veoma smo uzbuđeni što imamo priliku da značajno utičemo na njihov rast u narednom periodu. Posebno smo uzbuđeni činjenicom da čak polovina startapa ima žene u osnivačkom timu – u pitanju su izvrsne liderke u svojim oblastima koje utabavaju stazu narednim generacijama preduzetnica u Srbiji”.
Akceleratorski program postoji 10 godina, i do sada je s velikim uspehom uz pomoć svojih partnera, potpuno besplatno organizovao mentorstva i pristup resursima za brojne domaće startape.
Od 2018. godine, Startit je prva organizacija u Evropi koju je Google odabrao kao partnera u okviru Google Launchpad (sada Google for Startups) programa, a i dalje je jedini program u Srbiji sa direktnom podrškom Google-a i Amazona.
„Jednaka zastupljenost polova u ovoj generaciji Startitovog akceleratora predstavlja veliki korak ka premošćivanju jaza u zastupljenosti žena osnivača. To šalje jasnu poruku srpskom i evropskom startap ekosistemu o tome koje su Startitove vrednosti, a to su vrednosti koje Google deli. Ovakav razvoj ujedno je i pragmatičan, jer znamo da raznoliki timovi i osnivači prave bolje i vrednije proizvode i biznise, pružaju veću vrednost investitorima i stvaraju znatno bolje ekonomske prilike.” — Kevin O’Tul, Google for Startups Pored dragocenih kontakata sa mentorskom mrežom investitora, preduzetnika i profesionalaca iz Amerike i drugih velikih tržišta, polaznike programa očekuju i druge
pogodnosti koje nudi partnerska mreža, od bespovratne pomoći do 20.000€ u okviru projekta „mts startap ubrzanje” do brojnih popusta na resurse koje nude partnerske organizacije.
„Našu saradnju sa startap ekosistemom, u kojoj Startit ima važno mesto, posmatramo kao intenzivnu razmenu i objedinjavanje najboljeg iz oba sveta – korporativnog i preduzetničkog. Iskustva iz realizacije programa kao što je mts
startap ubrzanje dodatno su nas učvrstila u uverenju da ključni ishod te razmene mora biti nov pristup konkretnim izazovima, nov način razmišljanja i kreiranja timova, inoviranje procesa. Dodatna vrednost, nastala iz takve sinergije, postaje važan putokaz dalje transformacije ne samo industrije u kojoj mi poslujemo, već i svih drugih industrija u kojima će zajednička ekspertiza konstantno pokretati proces inoviranja”, izjavio je Vladimir Lučić, generalni direktor Telekoma Srbija.
Možda najznačajnija prednost ovakvog akceleratorskog programa je što se sa svakim startapom radi 1-1, čime se na najefektivniji način mogu povezati sa mentorima i investitorima koji im mogu pomoći da razviju svoj tržišni potencijal. Kako se radi o intenzivnom procesu, svaki ciklus podrazumeva manji broj učesnika, između 8-12, koji prolaze rigorozan proces selekcije. Sledeći krug selekcije planiran je za jesen, a više informacija može se saznati na ovoj stranici.

You may also like